Batat je gotovo na samom vrhu popisa najzdravijih namirnica u svijetu. U njemu je gotovo dvostruka količina vlakana od običnog krumpira i predstavlja prava nutritivna “nuklearka”.
Jedan pečeni, srednje velik batat sadrži 438% dnevne potrebe za vitaminom A (primjerice krumpir sadrži 1%), 37% potreba za vitaminom C. Kalicija, kalija i željeza također. I te kako se preporučuje bebama koji tek počinju s ne mliječnom ishranom.
Postoji na stotine načine kako ga pripremiti. Mi ga volimo na svih načina, i slatkog i slanog. A ovaj je recept jedna verzija slatkog deserta za male i velike.
Potrebni sastojci su:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 oguljeni batat, narezan na sitne kockice
- 1/2 male čašice javorovog sirupa
- 1 mali luk, narezan na sitne kockice
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 4 osušene marelice, narezane na sitne kockice
U tavi na srednje jakoj vatri rastopite kokosovo ulje, te dodajte batat i luk. Pirjajte oko 10 minuta dok batat u potpunosti ne omekša.
Dodajte javorov sirup, marelice, sol i cimet, promiješajte i pirjajte oko 5 minuta dok ne dobijete lagano smeđu boju.
Ako pri ruci nemate sušene marelice , slobodno upotrijebite neko drugo voće. čak i svježe, poput krušaka, jabuka ili breskve.
Za odrasle možete dodate i malo šunke ili špeka narezane na kockice, dobili bi izvrsnu slatko-slanu kombinaciju.
Dobar tek!