Batat je gotovo na samom vrhu popisa najzdravijih namirnica u svijetu. U njemu je gotovo dvostruka količina vlakana od običnog krumpira i predstavlja prava nutritivna “nuklearka”.

Jedan pečeni, srednje velik batat sadrži 438% dnevne potrebe za vitaminom A (primjerice krumpir sadrži 1%), 37% potreba za vitaminom C. Kalicija, kalija i željeza također. I te kako se preporučuje bebama koji tek počinju s ne mliječnom ishranom.
Postoji na stotine načine kako ga pripremiti. Mi ga volimo na svih načina, i slatkog i slanog. A ovaj je recept jedna verzija slatkog deserta za male i velike.

Potrebni sastojci su:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 oguljeni batat, narezan na sitne kockice
  • 1/2 male čašice javorovog sirupa
  • 1 mali luk, narezan na sitne kockice
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • 4 osušene marelice, narezane na sitne kockice

U tavi na srednje jakoj vatri rastopite kokosovo ulje, te dodajte batat i luk. Pirjajte oko 10 minuta dok batat u potpunosti ne omekša.

Dodajte javorov sirup, marelice, sol i cimet, promiješajte i pirjajte oko 5 minuta dok ne dobijete lagano smeđu boju.

Ako pri ruci nemate sušene marelice , slobodno upotrijebite neko drugo voće. čak i svježe, poput krušaka, jabuka ili breskve.

Za odrasle možete dodate i malo šunke ili špeka narezane na kockice, dobili bi izvrsnu slatko-slanu kombinaciju.

Dobar tek!

Posted by:aninamama

Bok. Ja sam Jordanka. Pobornik sam zdrave hrane i nastojim kuhati zdravo za moju malu obitelj. Mama sam jednoj velikoj nejelici pa spremanje svakog obroka za nju predstavlja moj izazov isto kao i nahraniti ju. Recepte koje smišljam svaki dan podijeliću s vama. Dobro došli u moj svijet!

Komentiraj